Lakásfelújítás Árak

Nem a hasamra ütök, Kiszámolom. Abból már elég jól lehet tudni, mennyi is lesz a vége.

Mindenki azonnal szeretné tudni, amit tervez, mennyibe fog kerülni végül is. Valójában a lehetetlent szeretné, azonnal.

Ahány ház, annyi szokás, de azért tegyük fel azt a kérdést, ha nem tételes az árajánlat, hogy számolunk el. Kinek van igaza, aki erősebb? Az is felmerülhet, hogy lehet valamire árajánlatot adni, ami hetente változik. Hiszen amikor nekilátunk „árajánlatokat” gyűjteni, még csak nagy vonalakban tudjuk, mit szeretnénk. Majd kezdjük látni, mi fér bele reálisan a tervezet összegbe. Kezdjük gyúrni, mit lehet, mit irreális. Gyakorlatilag kijelenthetjük, lakásfelújítás árajánlatról csak akkor beszélhetünk, ha fejőszékbe ülünk, és abba belefér. Még az ajándék pipere takarítás is belefér.

Az ajándék mindig jó sokba kerül. 

Ha nincs végtelen pénzünk, vagy nincs kedvünk fejőszékbe ülni, akkor inkább az értelmes kalkulációknak higgyünk, mint az árajánlatoknak. Mitől értelmes egy kalkuláció? Ránézésre értelmezhető, lehetőleg szakterületekre bontott, élő, tehát azonnal megváltozik a fizetni való, ha egy tételt törültünk. Ugyanis gyakorta fogunk törölni és hozzáírni.

A lakásfelújítás inkább folyamat, mint egy árucikk. A folyamat, inkább mint tendencia megfogható, naponta változik. Természetesen túl sok munka lenne napra készen tételesen követni, ezért csak hetente követjük nagy vonalakban. A végére szépen bepontosodik. 
Egy alapos költségvetés kidolgozás több napos munka. Mivel elterjedt a díjmentes felmérés, költségvetés, megalapozott valódi költségvetéseket nem is várhatunk. Hiszen néhány milliós költségvetéseknél nem várható el, hogy több napot dolgozzanak ingyen. Tehát az az álmunk, hogy megtudjuk mennyi lesz a vége, valójában irreális. 
Oppá, akkor ár alapján, hogy lehet dönteni, ha nem igen lehet megállapítani melyik az olcsóbb? Hiszen az köti a jobb üzletet, aki jobban átveri a másikat, ez a valóság. Tehát amikor szerződőm, azt kell mondani, kijön százból. Ha már benne vagyunk, úgyis kifizeti a három százat is. De így, hogy lehet gazdálkodni? Valójában sehogy. Így csak illúziót lehet kergetni. Akkor, hogy a fenébe lehet megoldani ezt a problémát, elkerülni a horrort, hogy elég legyen a pénzünk?

Hogy gazdálkodhatunk vele? 

Nos, a kezelhetőnek látszó költségvetési metodikák közül válasszuk ki azt a kivitelezőt, aki felméréskor képes elhitetni velünk, hogy érti a dolgát. Lesz elég konstruktív, kommunikatív, hogy az elképzeléseinket lefordítsa a munkások nyelvére. Legyen minimum olyan intelligens, hogy bírjon el egy mai okos telefonnal. Ha még azzal sem bír el, hogy fog boldogulni a számtalan problémával, ami egy felújításkor felmerül.

Ragaszkodjunk az élő, változó, tételes kalkulációs formához, amit magunk is átlátunk. Ha döntöttünk a kivitelezőnk mellett, már lehetőség van a költségvetésen napokat dolgozni. Akár többször is átalakítani, úgy hogy a tartalékot semmiképp se lépjük túl. Ne feledjük, a tartalék valójában nem tartalék, az el fog fogyni, csak még nem tudjuk pontosan mire is. A végére már tudni fogjuk mire is fogyott el. Persze hogy jobb lenne előre tudni, jobb lenne, ha lehetne.

Nálunk, amikor eljutunk az aláíró költségvetésig, már lehet tudni, kb. mennyi lesz a vége. A tapasztalat szerint a kalkulált összeg, a nagyságrend függő tartalékkal, elég szokott lenni a zökkenőmentes befejezéshez.

Tájékoztató jellegű árak. Konkrét helyzetek döntik el az árakat.

-Ajtó ablak bontás3000 Ft/db
-Ajtók helyének kibontása 10 cm-es falba1200 Ft/nm
-Ajtok ablakok helyének kibontása 25-30 cm kisméretü falba B62300 Ft/nm
-Ajtók ablakok helyének kibontása 38-54 cm kisméterü falba2800 Ft/nm
-Ajtók ablakok helyének kibontása 30-38 cm-es Blokk tégla falba2200 Ft/nm
-Csempe bontása oldalfalról és Járőlap bontása700 Ft/nm
-Régi padlószőnyeg bontása rétegenként300 Ft/nm
-Falbontás 30-38 cm-es blokk téglából1600 Ft/nm
-Régi linóleum bontása rétegenként600 Ft/nm
-Régi parketta bontása800 Ft/nm
-Kád kibontása4000 Ft/db
-Zuhany tálca bontása3000 Ft/db
-Anyag feltermelés II.emletre (lift és csörlő nélkül)5000 Ft/m3
-Anyag feltermelés III. emeletre (lift és csörlő nélkül)7000 Ft/m3
-Anyag feltermelés IV. emeletre (lift és csörlő nélkül)8000 Ft/m3
-Anyagmozgatás lifttel3000 Ft/m3
-Anyagmozgatás Csörlővel4000 Ft/m3
-Falbontás 10 cm-es800 Ft/nm
« A 3 »
« A 14 »
« A 2 »